Pentru vizitatori

Mentionez ca acesta nu este un ziar online, ci un blog de opinii personale .

marți, 16 noiembrie 2010

Opozitie vs. Putere

Principalele atribute ale opozitiei sunt acelea de critica, control si alternativa. Opozitia este unul din vectorii fundamentali ai unei vieti politice normale situata la linia de intalnire intre competitie si cooperare, asumand responsabilitate, mobilitate, credibilitate, opozitia devine unul din articulatorii spatiului politic si social.
Iesita de sub influenta partidului unic, Romania se confrunta imediat dupa 1989 cu o efervescanta considerabila de partide politice, spatiul politic postcomunist inscriindu-se intr-un plin proces de maturizare, aceasta, raportat la clarificarea si stabilizarea identitatii partidelor politice.
Intrebarea ar fi insa in ce masura se raporteaza puterea si opozitia una la cealalta, in ce masura se poate opera o distinctie clara intre putere si opozitie daca analiza se concentreaza mai ales pe ultimii ani de mandat ai fiecarei noi investituri politice, mai precis pe atitudinea contrara si critica a opozitie la adresa puterii ?
O analiza a activitatii parlamentare a partidelor din 1989 pana in prezent poate sugera faptul ca partidele respecta cu moderatie linia de demarcare intre putere si opozitie. Putere si opozitie astfel definite de catre aliantele politice formand structura executivului si sustinerea parlamentara de care acesta beneficiaza. Totusi, analizata astfel, opozitia apare ca fiind una "cooperanta", semn al unei antonimii esentiale ce articuleaza scena politica romaneasca: grupurilor parlamentare si incisivitatea partidelor grupate in exteriorul cercului puterii. Aceasta modalitate de surprindere a structurarii partidelor politice ofera posibilitatea aparitiei unei confuzii puternice la nivelul transparentei ideologiilor si al identitatilor politice,  confuzie de care Romania lui 2010 nu reuseste sa se indeparteze, gandindu-ne la turnura pe care au luat-o puterea si opozitia, de-a lungul ultimului mandat. Scindari, factiuni, partide noi, aceeasi elita politica in schimb... regenerarea continua a aceluiasi aparat politic, aceeasi membrii, aceleasi conceptii.
Astfel putem vorbi de exercitarea alternativa de catre partidele politice si respectiv coalitii a functiilor de guvernare si respectiv control al puterii .

Funcţia de guvernare sau de exercitare a puterii politice constă în influenţarea de către partid a procesului de elaborare a cursului politic şi a deciziilor politice, ceea ce semnifică participarea directă şi nemijlocită la elaborarea, formarea şi realizarea politicii interne şi externe a statului. Această funcţie presupune că partidele deţin controlul asupra procesului de elaborare şi implementare a deciziilor la nivel guvernamental. Or partidele politice, principalii actori ai procesului electoral, obţinînd majoritatea la alegeri, îşi propun materializarea programului său de guvernare în norme juridice sau decizii politice, ţinînd cont de raporturile şi echilibrul stabilit între puterile constituţionale.

Funcţia de control a puterilor executivă şi legislativă (opoziţia) este, practic, opusă celei anterioare. Astfel, partidele sînt în stare nu doar să exercite puterea politică, ci şi să o monitorizeze în calitatea lor de opoziţie. Opoziţia face puterea mai responsabilă şi mai motivată în acţiunile sale. Teoria şi practica politica contemporană relevă trei tipuri de opoziţie a partidelor politice:
- opoziţia bazată pe o luptă fără principii. Se are în vedere aici cele două partide politice din S.U.A., care sînt rivale, din care unul deţine puterea, iar celalalt o contestă, fără însă a crea o divizare în interiorul societăţii;
- opoziţia bazată pe o luptă asupra principiilor secundare. Aceasta este caracteristică pentru partidele din Marea Britanie, Germania etc., care nu pun în discuţie regimul politic, iar diferenţele ţin numai de doctrine şi de infrastructura socială;
- opoziţia bazată pe confruntarea privind principiile fundamentale ale sistemului politic
In Romania anului 2010 opozitia este reprezentata in mare parte de PNL si PSD, dar din pacate nu avem asa cum ar fi normal o coalitie politica de opozitie . Opozitia este exercitata doar de PSD, in timp ce PNL-ul doar mimeaza opozitia, fiind se pare atarnat intre cele doua functiuni politice, fara o atitudine clar exprimata .
PSD-ul isi exercita functia de control a puterii legislative conform doctrinei sale, o conceptie despre democratie diferita de cea liberala si mai ales conservatoare. Aceasta orientare concepe democratia intr-o stransa unitate intre laturile sale esentiale, libertate, egalitate, protectie sociala si putere. Obiectivul principal al acestei doctrine este realizarea echitatii si dreptatii sociale, apropierea conditiilor de viata intre toti membrii societatii. Includerea in baza sa doctrinara si in practica social-politica a protectiei sociale, constituie trasatura distincta a social-democratiei, un principal element de departajare a acestui elaborat fata de celalalte paradigme doctrinare si ideologice contemporane. Protectia sociala a devenit in cadrul social-democratiei axul sau central de sprijin si actiune, elementul fundamental al acestei paradigme, fapt ce a propulsat-o in universul doctrinar contemporan. Ea a devenit astazi, in cea mai mare parte a tarilor din Europa apuseana si nordica doctrina de guvernare, de fundamentare a democratismului politic.

14 comentarii:

  1. In sondajul vostru, reale mai mult de 12 voturi nu sunt restul sunt date de aceleasi persoane pentru ca sondajul se face pe baza de cookies.
    Ce va place sa va mintiti asa?
    Adelica nici in visele lui nu are 103 de voturi la alegirle de la Calafat, el mai mult de 50 nu o sa aiba.
    Nu vedeti cum cresc peste noapte?

    RăspundețiȘtergere
  2. CINE CREDE CĂ POLITICIENII AU ÎN PROGRAM PROTECTIA SOCIALĂ SE ÎNSALĂ.
    POLITICIENII VOR DOAR BINELE PERSONAL CĂLCÂND CHIAR PE CADAVRE.
    NU VĂ MAI ÎMBĂTATI CU APĂ RECE.
    ÎN CAZUL ÎN CARE SUNT LA MIJLOC CEVA INTERESE JOS PĂLĂRIA.
    FRAIERI CREDULI SUNT PESTE TOT. CRED CĂ AR FI MAI CORECT PUTINĂ DECENTĂ.

    RăspundețiȘtergere
  3. Uite-l si pe Pristanda cum nunără steagurile!
    Halal să-ti fie că bine le numeri! Parol!
    Slugă fără simbrie de esti.
    Si asa vei rămâne, fiindcă sluga tot slugă este oricum s-ar prezenta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pe lângă oamenii politici si jigodiile care le tin isonul admirând excesiv calitătile si programele lor mai sunt în această urbe si destui oameni neimplicati politic. Vă rog să nu le insultati inteligenta cu povesti pe care nici voi nu le credeti.
    În rest numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
  5. voturile date pentru Vasile Adelica sunt chiar pe bune !Dle ,,inteligent" de la primul coment ,aia cu visele se refera sigur la Popa Emil care are toate voturile de la sala de calculatoare a sotiei de la liceul Independenta.Vasile spre deosebire de restu nu are rautate in suflet si e om cu caracter,de acolo vin voturile,asa ca sa stii si tu pricajitule de la comentu 1.

    RăspundețiȘtergere
  6. MULŢUMESC PENTRU SFAT, SOS CALAFAT. SĂ ŞTII CĂ L-AM LUAT ÎN SEAMĂ.BAFTĂ ÎN CONTINUARE!

    RăspundețiȘtergere
  7. Aoleuuuu >> s-a dat ordin la PCT (partidul clanului traistaru) sa se voteze pe acest site ptr ginerica, ca-l face rau Adelica la voturi,umbla una nebuna alu jandarmu Tuna pe la Vasileasca sa-i de-a voturi de la computeru ei si a lu fiesa...hei campu duce la Poiana Mare, stiti voi unde

    RăspundețiȘtergere
  8. Conducerea PSD Dolj a plecat siderata de la ce a putut sa vada la restaurantul OK la intrunirea minusculei org. a psd calafat.Iar a dat-o in bara traistaru...oare a cata oara ??
    Conducerea PSD Dolj a avut grija sa primeasca informatiile care o interesau si sa afle ca la acea pomana de nevoie au participat persoane care nu au adeziuni la psd si nici nu au votat cu psd-ul( un ex :doct Vasilescu Eva).Cel putin 5 persoane au sifonat tot ce s-a intamplat acolo

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  10. GARANTAT 100% 1!!!
    dlui TRAISTARU si lu calugaru nu-i vor tihni sarbatorile de iarna de nicio culoare .Au inceput ptr neputintele lor sa-si verse focul pe alti membri ai familiei ,saracii de ei ce vina-or avea ptr ca au dat in damblageala ,,barbatii ".

    RăspundețiȘtergere
  11. Insfarsit azi 29.11.2010 ora 14,clanul Traistaru a reusit o performanta de neegalat de nimeni in Consiliul Local---au plecat ptr a 11-a oara cu coada intre picioare in incercarea infantila de a exclude pe cei trei incomozi care le-au micsorat firul vietii cu cel putin 7-8 ani.
    AVE JUSTICE !

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  13. alooo mai stie cineva scorul in batalia din consiliu,parca ultima data era un 11-0.data viitoare poate se mai adauga 3 pc prin neprezentarea popicilor

    RăspundețiȘtergere
  14. ÎN ATENTIA DOMNULUI PRIMAR
    SI A CELOR CE VOR SĂ AUDĂ.
    La Scoala nr 1 s-au făcut restructurări. Dar nu s-a restructurat o doamnă educatoare ce a absentat nemotivat 3(trei) săptămâni adică 15(cincisprezece) zile ce a fost trecută prezent de doamna coordonator desi copii au fost lăsati fără suplinitoare ci alte cadre mai tinere cu două facultăti si bine pregătite profesional.

    RăspundețiȘtergere