Pentru vizitatori

Mentionez ca acesta nu este un ziar online, ci un blog de opinii personale .

marți, 26 octombrie 2010

De pe la noi

Spiritul civic există în orice societate normală, chiar dacă numărul celor care îl şi aplică în practică nu este întotdeauna suficient de mare. Nu trebuie să uităm că spiritul civic se învaţă. Apoi, stă şi în puterea modelelor să îl răspândească. În mod cert tinerilor nu le lipsesc informaţiile legate de acest subiect, nici modelele, nici ocaziile de a da dovadă de spirit civic. Dacă ne lipseşte ceva, nouă, tuturor, ne lipseşte, de fapt, încrederea si curajul . Frica si ignoranta sufoca orice farama de civism. Sa ne aducem aminte care sunt invataturile majoritatii parintilor pt copii in ceea ce priveste spiritul civic : “Ai grija,mama,vezi-ti de treaba ta,nu te baga daca se bate cineva, vino repede acasa”. Copiii sunt insamantati de mici cu aceasta teama. Mai tarziu, aceastea teama ii va face sa fie indiferenti la tot ceea ce se intampla in tara lor, in orasul, din cauza marelui morcov in fund de a nu o pati . Nu am scapat nici pana azi de mostenirea dinainte de 1989, cand nu aveam curajul sa ne exprimam liber, sa luam atitudine, sa ne manifestam spiritul civic de teama repercursiunilor. Functioneaza foarte bine legea junglei, fiecare pentru el . Dar sa nu uitam ca traim intr-o socioetate, in care avem nevoie unii de altii, intr-o societate in care suntem direct influentati de actiunile celor din jur, si nu in ultimul rand avem nevoie unii de ceilalti . Auzim foarte des formularea : cetatenii din localitatea X au dat dovada de un spit civic foarte dezvoltat prin participarea la vot in proportie de 85 % . Aceasta este intr-adevar o dovada de simt civic, dar nu este deloc suficient pentru ca lucrurile sa mearga bine pana la capat . Dupa ce am ales, revenim la starea normala de nepasare si indolenta . Ar fi bine oameni buni daca ne-am opri aici. Dar nu. Sunt huliti si condamnati cei care dau dovada de spirit civic, cei care dau dovada ca le pasa de orasul in care traiesc , si implicit de oamenii care ii inconjoara . Atitudinea predominanta este aceea de a-si vedea fiecare de ograda lui, de teama de a nu deranja cumva pe Domnul X sau pe Domnul Y . Cine sunt de fapt acesti Domni ? Cine i-a transformat in domni ? Acesti domni sunt produsul nostru, mai exact al simtului nostru civic inexistent .
Si ca o culme a tupeului si a nesimtirii, unii din concetatenii nostrii iresponsabili si indolenti afirma de cate ori au ocazia : Uite domnule inca unul prins de grija satului !
Multi spun ca ne meritam soarta . Si poate ca au dreptate , atata timp cat vom tolera indolenta , nepasarea si lipsa de educatie .

Un comentariu:

  1. DACĂ NU AI DE SPUS ALTCEVA DECÂT PĂRERI DESPRE O CONVERSATIE NECONSTRUCTIVĂ CU MINE MAI BINE CUMPĂRĂ CAPRE SI PLEACĂ CU ELE LA PĂSCUT.
    DACĂ TE CREZI PREA CULT ÎN EUROPA SUNT SI ALTE TĂRI CU OAMENI MAI CIVILIZATI CA NOI.
    DACĂ CREZI CĂ ESTI BURICUL CALAFATULUI AFLĂ CĂ SI ALTII NUTRESC ACEST DREPT DE A FI SOCOTITI CEEA CE NU SUNT.
    DACĂ ESTI PROST STAI ACASĂ SI MAI BINE TACI

    RăspundețiȘtergere