Pentru vizitatori

Mentionez ca acesta nu este un ziar online, ci un blog de opinii personale .

marți, 19 octombrie 2010

Despre Impartialitate

impartial - capabil sa faca o apreciere justa, obiectiva ; obiectiv, nepartinitor,
drept
Aceata este definitia termenului de impartialitate, asa cum ne este data de catre dictionarul explicativ roman .
Mai exista oare impartialitate si dreptate ? Sunt judecatorii impartiali? Sunt arbitrii sportivi impartiali ? Sunt jurnalistii impartiali si implicit publicatiile, televiziunile si posturile de radio pentru care lucreaza ? Sunt conducatorii nostrii de la presedintele tarii pana la primarii de comune impartiali politic ?
Oamenii de rand care cer mereu dreptate si impartialitate, sunt oare impartiali ?
Din pacate am ajuns sa traim intr-o lume in care IMPARTIALITATEA nu-si mai are locul ei, si asta pentru ca TOTI OAMENII AU INTERESE PERSONALE .
Si cum "nu poti fi rob la doi stapani" fiecare dintre noi ne aflam de o parte sau de cealalta a baricadei si ne aparam ADEVARUL NOSTRU .
Adevarul din dreapta nu este acela cu adevarul din stanga . Fiecare este imbratisat si sustinut de un anumit numar de indivizi care se considera drepti si impartiali .
Dar sa nu mai incercam sa ne imbatam cu apa rece . Tot omul incearca sa traga spuza pe turta lui . Legea junglei , lupta pentru supravietuire .
NU EXISTA IMPARTIALITATE SI ECHIDISTANTA ASA CUM AU FOST DEFINITE PANA ACUM !
Pentru ca impartialitatea nu are nimic de-a face cu neutralitatea, ci este o PARTINIRE A DREPTATII . Si cum dreptatea este obiectiva sau subiectiva, din nou conteaza de cate parte a barierei te afli .
In concluzie nu va exista impartialitate atata timp cat vor exista grupuri de indivizi cu interese distincte si vor avea dreptul la libera exprimare .
Orice persoana are dreptul la libertatea de opinie si de exprimare . Acest drept include libertatea de a avea opinii fara amestecul cuiva si de a cauta, primi si difuza informatii si idei prin orice mijloace MEDIA.
Si ajungand aici ne punem intrebarea : isi indeplineste mass-media cu echidistanta si profesionalism functiile specifice ?
Efectele pe care mass-media le produce azi asupra societatii sunt dintre cele mai diverse, dar in acelas timp putem vorbi si de influenta unor indivizi sau grupuri socio-politice asupra presei .
Jurnalistul, in calitatea sa de actor civic, are datoria de a respecta drepturile fiecarui membru al societatii, de a respecta pluralismul politic prin pastrarea neutralitatii reflectiilor sale. Insa, de multe ori, jurnalistii suporta presiuni atat concurentiale cat si politice, de natura sa altereze actul jurnalistic si transparenta mesajului.
Aflate in proprietatea unor corporatii nationale sau internationale ori chiar a unor reprezentanti din zona politicului, de multe ori, mass-media inceteaza a mai sluji comunitatea si incep a reprezenta interesele diverselor grupuri economice sau politice. Desigur, principalii vinovati sunt politicienii care exercita puterea dar si o parte din mass-media care se lasa cumparate prin grase contracte de publicitate .
Fiecare individ poate opta in functie de exigente, educatie si moralitate pentru una sau mai multe surse de informare. Acest fapt este insa unul nesemnificativ atata timp cat presa nu va constientiza faptul ca activitatea sa este una de interes PUBLIC si nu isi v-a asuma cu responsabilitate rolul sau de influenta asupra societatii .
Care sunt rezultatele ?
DEZORIENTAREA CETATEANULUI . ABSENTEISM ELECTORAL . NEANGAJARE CIVICA .
Atata timp cat intre politic si presa nu va exista o distanta care sa le garanteze independenta nu va exista impartialitate .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu