Pentru vizitatori

Mentionez ca acesta nu este un ziar online, ci un blog de opinii personale .

miercuri, 20 octombrie 2010

.....populism

Sunt oameni care linguşesc pe cei în putere, ca să tragă de la dânşii ceva în al lor folos.De asemenea, sunt oameni care linguşesc pe popor sub masca naţionalităţii; dar, în realitate, pentru ceva cu totul personal, tot ca să ajungă undeva, ca să apuce ceva.
(Barbu Catargiu1862)

 

Acesta este o scurta teorie, dar concisa si la obiect, emisa de Barbu Catargiu, cel dintai prim-ministru al statului roman modern .
Populismul in sine vorbeste despre oameni si despre viata lor .Vorbeste de regula de la o tribuna despre lucruri care nu au nimic in comun cu realitatea socio-economica a tarii .Reteta populista este simpla . Se aleg o suma de subiecte sensibile aflate pe lista nemultumirii populare care se promoveaza printr-un discurs politic, capabil sa convinga masele ca exista solutii simple, viabile si fara costuri economice si sociale .Discursul si comportamentul simplu sunt menite sa convinga poporul ca omul politic este de-al lor si la fel si ideile lui sunt ale lor .(ale poporului)
Ba mai mult se promoveaza ideea ca adversarii politici, din rea vointa nu aplica aceste masuri, pentru ca s-au rupt de popor si nu le pasa decat de interesele lor si cele ale clientelei politice de partid .
Pe toata scena politica precedenta si actuala, s-au afirmat si se afirma lideri politici care pretind ca au solutii pentru popor si ca doar ei inteleg si pot rezolva problemele cetatenilor .Manipularea prin populism e cea mai perversa forma de manipulare. Nu trebuie sa fii bun manipulator, trebuie doar sa stii unde sa lovesti. In nevoile oamenilor .
Ca un exemplu usor de inteles pentru toata lumea este campania de acum doi ani pentru presidentie unde am vazut sloganuri precum :" Jos comunistii". "Voi sunteti adevarata majoritate", "Jos mogulii", "De ce le e frica nu scapa" .
Un exemplu tipic de populism, sloganuri fara nici un continut, dar care dau oamenilor impresia ca sunt puternici iar painea si cutitul se afla in mainile lor . A mers si de acesta data. Acum privind in urma, poate majoritatea sunt constienti de galusca pe care au inghitit-o si incerca sa mai dreaga ceva . Mai tragic este insa faptul ca vor sari din lac in put . Azi liderul partidului din opozitie ne vorbeste despre : "semnalul oamenilor de aici, de jos, care îmi cer şi ne cer să îi oprim pe actualii guvernanţi, să le spun că nu au legitimitate şi că singura soluţie este o reîntoarcere la oameni".
Un alt exemplu tipic de populism : angajarea in nume personal de a actiona in numele poporului .
Un moment foarte propice avand in vedere ca populismul este, de regula, beneficiarul situatiilor de criza. Succesele sale vremelnice apar pe fondul unor mari dezamagiri si exasperari. El se instaleaza pe o stare de spirit proasta, plina de incertitudini si tensiuni. Aceasta stare produce masiv vot negativ. Votul, în aceste împrejurari, nu propune o alternativa, ci protesteaza contra vechii puteri .




Sa le spuna cineva  ca a promite nu este tot una cu face !
TOTI O APA SI UN PAMANT




2 comentarii:

  1. AICI PUTEM VORBI DE FOARTE MULTI OAMENII DIN PRIMARIE !!! DE JEAN NENCIU DE OARA COJOCARU ,GIGI PARVAN ,NELUTU PALIU ,ALA DE II ZIC ASTIA MANGERUL ,MATEEASCA ,VIVIANA ,ETC. ASA CA DOMNULE PRIMAR SI DOMNULE VICE FERITI-VA DE ASA PRIETENII !!! CARE VA SAPA PE LA SPATE !!! UN FAPT CONCRET GIGI PARVAN LA LASAT PE VICE SI SA DAT CU GUTA ,DE CE ???<<< CIOLANUL >>>!!! AS DORI SA-L INTREB PE GIGI PARVAN DACA IESEA VASILE ADELICA PRIMAR IN 2008 PE MIRCEA TOT ASA IL PUPA IN CUR ? SAU ATUNCI IL INJURA CUM O FACEA IN CAMPANIA ELECTORALA !!! DECAT CA PARVAN CARE NU A FACUT NIMIC PENTRU ORAS MAI BINE LIPSA !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt atât de recunoscător Elegantloanfirm că m-a ajutat cu un împrumut de 600.000,00 USD USD, prin ajutorul ofițerului de împrumut Russ Harry, îți sunt etern recunoscător. viața mea s-a întors, finanțele mele s-au stabilit acum dețin o afacere pe care o folosesc pentru a avea grijă de nevoile familiilor mele. Sunt atât de recunoscător pentru dumneavoastră domnule Russ și Dumnezeu să vă binecuvânteze. Le puteți contacta pentru ajutor financiar prin e-mail: Elegantloanfirm@hotmail.com pentru ajutorul dvs.

    RăspundețiȘtergere